Indiai szobor

HINDU ISTENEK - ISTENNŐK SZOBRAI

  • Kuan jin (a Legfőbb Oltalmazó): a buddhizmus egyik legnagyobb istensége. A nők és a gyermekek védelmezője, s fölébreszti a zenei érdeklődést és adottságokat, ahogyan a tisztánlátás képességét is. A veszélyes foglalkozást űző emberek pártfogója.

 

  • Ganésa: Az indiaiak legkedveltebb istensége. Shiva és Parvati fia. Bőséget, gazdagságot, sikert, elégedettséget remélnek tőle. A vállalkozások isteneként ő az, aki elhárít minden akadályt egy induló üzlet, utazás vagy próbálkozás elől és levelek írásánál hívják segítségül.

 

  • Krisna és Radha: Krisnát a naphoz, Rádhát pedig a napfényhez hasonlítják, akik elválaszthatatlanok. Srí Rádhá képes egyetlen pillantásával megörvendeztetni Krisnát, de úgy érzi, Krisna iránti szeretetének nincsenek határai, ezért a legváltozatosabb módokon teljesíti Krisna vágyait. Krisna egy gyönyörű, örökifjú fiú, aki a hajában pávatollat visel, kezében fuvolájával.

 

  • Lord Shiva (Mahashivrati) egy tigris bőrön ül, mellette szigonya dobbal, hajában félhold, hajfonataiból ered  a Gangesz folyó. Nyakában Rudraksha gyöngyöket visel. Arca békés, együtt érző, nyaka és felkarja körül kobrával. Nevének jelentése: kegyes, üdvözítő. Állandó mellékneve: pusztító.

 

  • Laksmi: A gazdagság és a szerencse istennője. Azáltal, hogy a szobrot elhelyezi az otthonában, a bőséget hívja az otthonába és életébe. Négy kezéből kettőben lótuszt tart, ezek a szépség, a jólét és a termékenység szimbólumai. A harmadik kezével védelmet ad, míg a negyedik keze táplál, de nemcsak anyagi, hanem szellemi szinten is.

 

  • Saraswati: Brahma, a teremtő hitvese. A tudás, a zene, a költészet, az irodalom és a beszéd istennője.  A tanulás, művészetek, tudományok, kézművesség pártfogója. Imádóját intelligenciával, bölcsességgel és jó emlékezettel áldja meg.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: