Kerti törpe bűvöletében

Kerti törpék története

2014.11.22 16:22

A kerti törpe bűvöletébentorpe-nyuszis

A kerti törpe kedvelők kertjében, lakásában feltűnnek a fehér szakállas, piros sapkás, vidám törpe figurák, mely egy kicsit visszaröpítenek bennünket a mesevilágba. 

 

 

Hiányának viszont többnyire az, az oka, hogy az illető giccsesnek, egyszerű, haszontalan kerti dísznek tartja őket. Pillantsunk bele történetükbe. 

 

 

 

 

 

 

A kerti törpe története

A nyugati országokban szinte minden kertben található kerti törpe. Németországban, Csehországban, Ausztriában a legnépszerűbbek, hazánkban az utóbbi időben lett közkedvelt.  Németországban az 1958-as brüsszeli világkiállítás német pavilonjában helyet kapott a kerti törpe. A Csehországban található Usti nad Labem városában pedig a 2004-es évet "A törpék évének" nevezték el. torpe-talicskás

Vannak, akik giccsesnek tartják ezeket a törpéket, mások szerint egy csodás világ szimbólumai, akik kicsik vagy nagyok, vidámak, barátságosak és szorgosak. Paracelsius, alkimista és fizikus tett elsőként említést a törpékről, akiket hatalmas tudású lényeknek tartott. Az első kerti törpét a 19. század közepén Philip Gribel készítette.

A mesék, mítoszok világában sokszor találkozhatunk törpékkel, gnómokkal, manókkal vagy koboldokkal. A legenda szerint a kerti törpék szerencsét hoznak, védelmeznek, mert a kertben állva éjjel megóvják az embereket a tolvajoktól.

A törpék népszerűségéhez hozzájárult egy 2001-ben készült francia film is, melynek Amelie a címe. Ennek a filmnek a főszereplője nem más, mint egy kerti törpe.

Franciaországban és Olaszországban annyira kedvelik ezeket a kerti figurákat, hogy szervezetet alapítottak a kerti törpék "felszabadítására". A szervezet tagjai ellopják a kertek kis védelmezőit, hogy visszaadják nekik a szabadságukat. Az elrabolt törpéket kihelyezik a szabadba - mezőre, erdőbe. Ez az egyik legszélsőségesebb formája a kerti törpe imádatnak.

Hollandiában pedig hatósági engedélyt kellett kérnie annak, aki kerti törpével akarta díszíteni a kertjét 1925-1989 között, mert több bírósági ügy is volt kerti törpe miatt.

A kerti törpék kiléptek Európából is. 2011-ben mutatták be a Gnomeo and Juliet című amerikai számítógépes-animációt az Egyesült Államokban. A történet Shakespeare: Rómeó és Júlia című színdarabján alapul. A főhős két kerti törpe, akiknek a szerelme nagy bonyodalmat okoz, mert két egymással régóta ellenségeskedő család gyermekei.

 

Kerti törpe választás

Aki nem rendelkezik kertes házzal az is tarthat törpét, hiszen sokféle méretben léteznek. Amikor eljön az a pillanat, hogy szeretnénk magunknak egy kerti manót, jobban felfigyelünk a törpék egyediségére. Végig nézve a kerti törpék népes kínálatát, biztos lesz olyan, amely vonzóbb a többinél, mert az a törpe áll legközelebb személyiségünkhöz. Ezenkívül rengeteg változata van, mellyel kifejezheted vágyaidat, foglalkozásodat, hobbidat, hangulatodat.

 

A választott kerti törpéd lehet mosolygós vagy nevetős, huncut szemű, komoly, szerény, karakteres arcú, dolgos, kerti munkákat végző, pihengető, viccelődő, pimasz, kihívó, de gondoskodó, állatbarát, vadász, horgász, szakács, felszolgáló, zenész, sört kedvelő, világító lámpással a kezében iránytmutató, virágtartóval ellátott vagy vidáman üdvözlő. Szakálla lehet rövidebb vagy hosszabb, hagyományos piros öltözetben vagy új, divatos színű ruhákban, s még sorolhatnám a tulajdonságokat– a választás csak azon múlik, melyik hívja fel magára a figyelmet és, ahogy a vásárlókon látom, néha nehéz a döntés. Legyen olyan, mely mosolyt csal az arcunkra bájával vagy jobb kedvre derít, ha ránézünk. A törpe forma és színvilágának eldöntése mellett, az elhelyezése szintén fontos szempont.  Helyezzük őt egy biztos helyre, ahol nem érheti baleset, de mégis szem előtt van. Szükség esetén rögzítsük. 

 

Én és a kerti törpék

Párom sokszor mondja, hogy neki minden törpe egyforma, de én más szemmel nézem őket. Amikor a szállítmány megérkezik és bontogatjuk az árut, rácsodálkozom, ha egy különösen szépen festett kerti figura kerül a kezembe. Persze nem biztos, hogy ami nekem tetszik az másnak is tetszik, de, ha ajándéknak szánják és nehezen a döntés, segíthet, ha felhívom a figyelmet egy-egy szépségre. Mivel minden termék kézi festéssel készül, a készítője által egyedi lesz, tehát nincs két teljesen egyforma törpe. torpe-malacon

Üzletünkben sok-sok törpe várja a kíváncsi érdeklődőket, betérőket, vásárlókat, hogy egy kert vagy lakás díszívé váljanak. Az egyik szállítmánnyal érkezett egy kis törpe, melyet kibontás után megpillantva, gyors döntést hoztam. Nem gondoltam, hogy egyszer engem is elbűvöl egy törpe, hiszen nap, mint nap láthatok az üzletben belőle, de csak elvarázsolodtam. Ő nem került ki a polcra, hanem a közelemben kapott helyett a nappali-dolgozószobában egy cserepes virág mellett.

A piros sapkás törpém nevető arccal kapaszkodik a malac füleibe, melynek hátán ül. A malac is aprólékosan kidolgozott, szépen festett, vigyorgó kifejezéssel és így együtt kedves díszei lettek a lakásnak az én örömöre.

 

Aki vágyat érez, hogy kerti törpéje legyen, keressen fel vagy válasszon és rendeljen webáruházamban! Várom!

 

Bakró-Nagy Anita